мебели по проектПоставяме темата в нейната прелест, специфика и обхватност, защото тя все по-често присъства в обикновените разговори, под формата на запитвания във форумите или в поръчки към екипа на Dafinesse.  

Защо мебелите по проект стават все по-осъзнато важни за хората? Според нас, отговорът е логичен – защото решават проблеми на обитаването. Улесняват живота на битово ниво. Носят естетическа наслада и удовлетворение от умно вложените средства. За това ще Ви разкажем повече в следващите редове.

Реално, всичко, което видите и харесате някъде може да се превърне и във Ваш интериорен елемент. Само заснемате или сваляте картинката и подавате в ръцете на опитен интериорен дизайнер. Той ще адаптира желаната мебел точно за Вашето пространство и в предпочитаните цветове. Следват добър чертеж и добър изпълнител, но това – по-нататък.

Новата класика

Когато говорим за мебели по проект, най-често става въпрос за т.нар. корпусни мебели. Това са предимно шкафове, скринове, гардероби, кухни и др. За тях, освен точни размери и естетска мисъл се изискват и конструкторски умения. Към това добавете познаване на материали, технологии (видове сглобки и начини на монтаж, обработка на повърхностите) и компоненти, предлагани на специализирания пазар – обков, панти, механизми.

корпусни мебели - кухняЦялостната документация, изготвена за този проект можете да разгледате тук

Все по-често, освен за корпусни мебели, към екипа на Dafinesse се обръщат и за проектиране на мека мебел – дивани, канапета, кресла. Партнираме и с фирми, които изработват мека мебел по поръчка, като изготвяме за тях цялостната техническа разработка.

Защо са ни мебели по поръчка?

Мебелите по проект са търсени по две основни причини – оптимизиране на жизненото пространство и желание за интериор със собствен стил. Или комбинация. И двата повода намираме за достатъчно основателни и мотивиращи да влезем в детайлите на Вашето пространство и да направим възможното то да се разгърне в най-добрата си светлина.

Като причина номер едно, разбира се, поставяме безспорния факт, че мебелите по поръчка решават проблеми и позволяват максимално добро оползотворяване на пространството.

От нашата практика бихме подчертали ползите от тях в следните случаи:

  • за жилища, в които се живее интензивно, независимо от броя обитатели.
  • за обичайна квадратура на жилищата – около 100 -120 м2, и със сигурност за по-малки площи. Колкото по-малко е едно жилище, толкова по-наложително е мебелите да се проектират специално за него. Само тогава те са поставени на точното място и имат точното предназначение.

Аптека, обзаведена с мебели по проектТази, аптека, изработена с мебели по проект можете да разгледате тук

  • за неголеми и за големи обществени пространства – в първия случай заради ограниченията на пространството и необходимостта от удобство, както за посетителите, така и за работещите в тях. И в двата случая – заради необходимостта от съобразяване на мащаба и създаване на характерен (фирмен) облик.

Веджик, квартал Капана, ПловдивЧертежите за този проект можете да разгледате тук

  • за жилища с нестандартни форми – скосявания, заоблености, прекалено отворени или прекалено остри ъгли или други особености, които на пръв поглед изглеждат трудно преодолими и неудобни, могат оригинално да подчертаят собствения облик на пространството. Ако мебелите не пасват на формата на жилището, те се превръщат в дразнещи обеми, които по-скоро пречат. Нещо повече, стандартни/готови мебели в такова пространство могат да го съсипят, вместо да извадят потенциала му.

Мебели по проект за този обектВсички мебели по проект за тази стая можете да разгледате тук.

С готови мебели биха могли да се обзавеждат или достатъчно (много) големи и просторни пространства или такива, които ще служат за инвестиция и се отдават под наем. Но дори и в тези случаи, специално проектираната мебел излъчва отношение, демонстрира класа, навежда на идеята за специален подход, определя стандарти, инспирира емоция.

Причина номер две за избора на мебели по проект е вдъхновена от естетичната потребност за интериор с индивидуалност и собствен стил,  което не отменя и възможността за оптимизиране на пространството. 

Интериорът с мебели по проект е прекият израз на артистичността на своите обитатели. Обгръща ненатрапчиво пропорциите на мястото. Тук на почит са детайлите, а нестандартните решения са най-естественият избор. По този начин могат да бъдат реализирани желанията и буквално всеки сантиметър да носи освен усещане за удобство, и духа на мястото – с ракурси на светлината, цветовете, гледката.

По какво проектираните мебели се различават от готовите?

Преди всичко по функционалност! Когато се запознаем с начина на живот на нашите клиенти, можем да обобщим навиците и желанията им в конкретен проект. Спазваме основното правило в интериорния дизайн и архитектурата като цяло – формата следва функцията.

За разлика от готовите мебели, проектираните следват ‘гънките’, ‘извивките’, пропорциите на пространството, разположени са безконфликтно в неговата теснотия или простор. Не са прекалено дребни и недостатъчни, нито прекалено едри и необосновано мащабни.  

И не на последно място – по-естетични са. Съответстват на избраната стилистика. Изпълнени са с конкретен и творчески замисъл. Обединяват желанието на клиента да ги притежава и ползва с определено предназначение и желанието на дизайнера да ги сътвори по възможно най-добрия начин.

мултимедиен кът
скица на мултимедиен кът

чертеж на мултимедиен кътТози проект можете да разгледате тук и тук

Какво означава една мебел да се проектира, да се изчертае?

Изчертаването е процесът на технизация на идеята  – например, превръщането на един мултимедиен кът от необходима цел и художествен порив в инженерно-техническа, трезва мисъл. Кое, от какво, как, с колко, къде….

Попадате на интериорен дизайнер, който има идея в главата си, а на лист е нахвърлял някакви прави и криви линии в привидно неясна връзка помежду им. После този хаос от линии трябва да се подреди и да започне проектирането. Всичко е лесно и ясно, би казал един инженер-проектант на мебели. И точно тук е важно да не се скъса нишката с дизайнера, да не се изгуби творческия поглед. Вниманието към здравината и надеждността на една конструкция да не е за сметка на дизайна, на хрумването, на идеята. В нашите среди се шегуваме „Внимавайте много, защото инженерът убива дизайнера“.  Ние спазваме правилото, че за една мебел по проект е нужна и конструктивна, и дизайнерска експертиза.

Етажерка за книгиТози проект може те да разгледате тук и тук

Може ли една и съща проектирана мебел, но изпълнена с различен вид материали да изглежда съвсем различно?

Разбира се! В интериора е като при дрехите – материята, дори и на хастара и конците, шевът, детайлите, тяхното качество придават финеса, завършеността, излъчването. И не винаги става въпрос само за пари. Всички сме виждали и скъпи мебели, и скъпи интериори, буквално съсипани от … незнание. Но нека пропуснем този дискомфорт.

В кой етап от ремонта на едно жилище е добре да се уточнят мебелите?

Още преди първия етап от ремонта! В момента на възникване на идеята за ремонт трябва да помислим за мебелите. От план-разпределението и план-обзавеждане (това са първите чертежи и от тях започва и зависи всичко) – настилки, облицовки, тавани, ел.инсталация, осветление. Ако те не са обвързани с местоположението, обема и вида на мебелите, значи нищо няма да се получи впоследствие. Ще имаме обзаведено жилище, но не и замисъл.

Мит ли е или реалност, че цената на мебелите по поръчка е много по-висока от тази, на готовите мебели?

В България тази разлика все още е съвсем поносима, предвид проблемите, които могат да бъдат решени единствено и само с мебели, проектирани с конкретика и изработени в единствен и неповторим размер – за точното място и с индивидуален облик.

Кухня по проект

Ода на радостта

С този текст не сме си поставили за цел да възхваляваме единствено мебелите по проект. Споделяме нашия опит и се надяваме той да Ви бъде полезен. За нас справянето с предизвикателствата на интериора е не просто всекидневие, а начин на мислене, рефлекс. Имаме ясното убеждение, че пространствата, които трябва да направят много в малка квадратура или да носят неизчерпаема изразителност изискват именно мебели по проект. Те оползотворяват, подчертават предимствата или тушират недостатъците и живеят в симбиоза с формите. Най-важната характеристика на добре проектираната мебел е да бъде полезна на обитателя и да е част от единна и смислена идея, която обединява цялото.

Ако търсите мебели по проект или цялостни дизайнерски решения, ние сме на Ваше разположение!