Скорост в градска средаЖивеем във все по-малки пространства – градската среда става пренаселена и скъпа. Припознаваме все повече идеята за компактен уют и полезни удобства само на ръка разстояние. Динамиката на делника възпитава уважение към комфорта на личното пространство и не приема компромисите с него.

При избор на жилище, особено когато е с минималистични размери, да бъде видян пълния му потенциал е въпрос на реална необходимост. Дори след безброй прелистени списания и съвети в специализирани форуми е много вероятно пространството да остане неоптимизирано. Защото то може да отвори само своите много специфични и ограничени възможности, които трябва да бъдат отчетени от опитно око и навреме. Тук мечтите и очакванията дръзко се срещат с точните изчисления и с елиминирането на импровизациите в стил „това ще го мисля после“.

В такива ситуации консултация с опитен интериорен дизайнер ще даде отговори на основните въпроси и търсения. Особено далновидно, ако все още не сте взели финално решение за покупка!

И една малка тайна: Ако разчитате да се посъветвате с интериорен дизайнер едва за цвета на стените, вече ще е късно. Професионалната му оценка в аванс ще спести разочарования, допълнителни усилия и средства впоследствие.

 

Сравнение

Истината нашега

Е, когато жилището, което се каните да закупите е голямо почти колкото колата Ви, става дума за оползотворяване на всеки квадратен сантиметър, нали? Твърдението е в сила и при наемане или покупка на обществено пространство – за офис, заведение, медицински кабинет или друго предназначение.
Ако вече припознавате Вашата история в шеговитото сравнение от изображението, приемете следващите редове като приятелски, експертен съвет. Ако пък сте на друга вълна, вярваме, че със следващите примери ще разширите представите си за обхвата на професията Интериорен дизайнер.

В движение

Както дизайнерите на тази марка имат много внимателен и грижлив подход към интериора на купето, така че нищо да не липсва в ограниченото му пространство, така и интериорният дизайнер преценява с безкомпромисна критичност детайлите и пропорциите на обекта.

И за да не сме голословни със споделеното до тук, ето и малко конкретика от нашата практика, която всъщност вдъхнови и темата… в движение.

Преди време, наш клиент, който наистина кара mini cooper и търсеше жилище, се обърна за консултация преди да реализира сделката. Представяме Ви идейните етапи за реорганизиране на пространството, през които преминахме заедно – диалогично и с… британско чувство за хумор.

План-схемата на обзавеждане, подадена от строителя, беше тази:

План-схема от строителя

Според вижданията в перспектива, пространството трябваше да отговори на следните нужди: жилище за двама души с професии, включващи работа от вкъщи. С така представената първоначална функционалност, тази и без друго ограничена като квадратура среда щеше да се окаже силно ограничаваща за обитателите. И за да им спестим бъдещи главоболия, най-напред набелязахме основните недостатъци на това разпределение:

  1. Малки, тесни, накъсани ходови линии (местата с най-интензивно движение в едно жилище, през които трябва да се минава безпрепятствено);
  2. Липса на просторни места за съхранение на дрехи и вещи (гардероби);
  3. Липса на достатъчно комфортна зона за почивка в дневната зона;
  4. Липса на отделни баня и тоалетна;
  5. Липса на отделно място за пералня и сушилня – вариант в кухнята е абсолютно неприемлив;
  6. Неясни възможности за 2 самостоятелни работни места.

 

За да убедим клиента, че са необходими по-радикални конструктивни промени, с които да бъдат постигнати неговите цели, илюстрирахме идеи с няколко варианта на разпределение:

 
 

Варианти разпределение и обзавеждане

При вариант fig.1 има място за достатъчно просторен кът за хранене и възможност за посрещане на повече приятели.
Маркирано е неудобството при разполагане на достатъчно голям и удобен диван, както и невъзможността за самостоятелни мокра зона, баня и тоалетна.
Предложихме още едно решение fig.2


Възможностите за визуализиране на направените предложения до голяма степен улесниха избора на финален вариант, при който разпределението дава следните предимства за:

  1. 2 големи гардероба/ места за съхранение;
  2. 2 работни места;
  3. Кухня с всичко необходимо;
  4. Място за хранене, подходящо и за повече от двама души;
  5. Достатъчно голям и удобен кът за почивка;
  6. Отделни помещения за тоалетна и баня;
  7. Решение за пералня и сушилня.

Ето как изглежда предложеният финален вариант:

 
финален вариант

Оранжеви стени – за събаряне. Сини стени – за изграждане.

Важно: Предложените промени в този вариант на неносещи преградни стени не влизат в противоречие с изискванията на Наредба №7 и ЗУТ, тъй като новата баня се намира над гаражни помещения.

Като част от ангажираността на интериорния дизайнер, всички подробности, свързани с техническите промени бяха обсъдени и потвърдени за реализиране от потенциални изпълнители – доказани в практиката майстори.

 

„Конкуренцията“


Клиентът ни имаше колоритни размисли за ценността на нашето сътрудничество. Ще споделим някои от тях: «… Като гледам от съседната нова кооперация колко чувала изкъртено и избутано извозват всяка вечер, чудя се останаха ли стени от предвидените. А повечето жилища ги купиха още на ‘ярко зелено’. И аз самия съм ставал свидетел как строителят пита собственици искат ли някаква промяна – стени, електро, ВиК… Ама как един не чух да каже – сега правим дизайна и скоро ще подадем кое как и къде искаме да бъде. Не! И после мъжете се превръщат в хамали след работа, а жените – в интериорни дизайнери. Ей, много е пренаселено в тази Ваша професия!»

Партньорството ни по този проект – от първото обаждане до предоставянето на финалния идеен вариант, отне 5 работни дни. Все пак, идеята на тази консултация бе клиентът да се запознае с възможностите за промяна на пространството, според собствените си потребности, за да реши дали да закупи точно това жилище или да продължи своето търсене.

В този кратък и много интензивен процес, с него преобърнахме обичайните предизвикателства в щастливо преживяване – като безгрижна разходка с mini.

Ако имате нужда от интериорен проект, натиснете тук.