Работно място у домаПо време на пандемията на много хора се наложи да работят от вкъщи и този подход за доста фирми се запази и до днес. Това създаде необходимост от интериорни промени в редица жилища и необходимост от прилагане на ултра практични решения в предизвикателни условия, съобразени с малко свободно пространство, но голяма нужда от усещане за комфорт.

От позицията си на интериорен дизайнер ще Ви предложа гледна точка към тази съпреживяна пространствена изолация. Ще добавя и своите обяснения защо едно и също жилище може да бъде и рай, и ад за обитателите си, дори ако единствената променена величина в битовия пъзел е времето, прекарано там.

Помещение за работа и релакс едновременно.

Изображение:
Проект на Dafinesse/Interior design, в който едно от пoмещенията е предвидено за кабинет и релакс едновременно.
Към цялостния интериорен проект

 

Всички бяхме психологически и емоционално неподготвени за дълъг престой у дома. Към това ще добавя и щипка професионално предположение – и интериорът се оказа неподготвен да „поеме“ изискването за многофункционалност, с което го натоварихме. Особено в малките жилища, децата учат онлайн, родителите работят дистанционно. После пространството се преобразява в трапезария, а после отново в работна среда. Непригодeните за много и различни дейности помещения буквално се пукаха по шевовете от разпилени емоции и препятствия за добрата концентрация.

Имахте ли усещането, че се борите за свое кътче и усамотение, за да се потопите поне частично в работния порядък? Как решихте спорните ситуации? А какви са изводите от тях?

Ако за едно пространство е предварително ясно, че трябва да служи за дистанционна работа „от дивана“, неговата организация изначално се подчинява на интериорен дизайн, който има и работна функция. И понеже това е все по-примамлива реалност, много мои клиенти поставят като условие именно това – проектите за интериор да съвместяват тази гъвкавост в стила на живот и да дават възможност за естествено и бързо превключване от работна към релаксираща среда.

За мен най-голямото предизвикателство е да помиря деловия и битовия порядък в интериора, които да се допълват, без да се конфронтират. Обикновено, при разработката на даден проект разговаряме дълго с клиентите за детайли от техния начин на живот и навици.

Дали гледката навън би разсейвала или напротив, би стимулирала мисленето? Кога ще се работи повече – през деня или вечер? Приблизително колко часа от деня ще се отделят за работни? Концентрирано и по много ли ще се работи или само когато се налага?

И още куп въпроси, с които да намерим точното място на работния кът – тих и спокоен ъгъл с предвидено допълнително осветление или място непременно с добра дневна осветеност.

Работен кът в домашна обстановка

Това е необятна подтема в темата за интериорния дизайн. Но не защото е модерна претенция, а именно обратното – защото изисква умело организиране на битовия контекст така, че да подпомага различни житейски роли. Към това добавям и съчетаването на различната динамика на работа и емоционален профил на няколко души.

Истинско изкуство е постигането на работен, битов и едновременно психологически комфорт, особено в ограниченото пространство на маломерните жилища в големите градове. В случай, че се налага на повече хора да работят на едно и също място, разположението и вида на работните места трябва да бъдат обмислени и съгласувани до съвършенство. Няколко са базовите отправни въпросителни в такава ситуация:

  • Според взаимното усещане и броя на обитателите, заедно или поотделно?
  • В едно помещение или в различни?
  • Специално предназначени кът и мебели за работа или трансформируеми такива?

Освен всичко останало, домашният офис трябва да не вреди на дома. В един момент той трябва бързо и лесно да отстъпи място на домашната хармония и различни други дейности като хранене, общуване, лично време, релакс.  В случай, че не можете да си позволите идеален вариант с отделна стая, която да използвате за работен офис, тогава трябва да прецените коя стая с друго предназначение да поеме допълнителната функция. Необходимо е, освен самото помещение да бъде многофункционално, да помислите дали и мебелите да са такива. Трябва да се проектират или подберат офис-мебели, които да ни помагат да работим щастливо, но и да стоят красиво в дома. Ако работното място ще заема първоначално тъмен и скучен ъгъл, той може да бъде превърнат едновременно в ползотворно пространство и в занимателен акцент за неработното време чрез подходящи цветове и декор.

работен кът 3

 Изображения: Работна зона, част от проект на Dafinesse/Interior design
 

Когато нямате друг избор, освен да поставите работна зона в спалнята или дневната, не се притеснявайте да ги обвържете като цветове и текстури с останалите мебели. С този елегантен подход те визулано ще изчезнат още със затварянето на лаптопа и отместването му встрани. Вече ще разполагате с място за други занимания.

работна зона в спалня

Изображения: Работна зона в спалня, част от проект на Dafinesse/Interior design

работни зони в трапезария

визуализация на работна зона

Варианти в план и решение от проект на Dafinesse/Interior design, в който могат да се видят съчетани множество функции в едно помещение, както и многофункционални мебели. Към цялостния интериорен проект

Интериорен практикум

Ключови моменти от изграждането на интериора трябва да станат умните избори, не повече от наистина необходимото, не просто преследващи някакъв визуален тренд, а многофункционални и детайлни решения. Добре подбрано или ремонтирано жилище може да има едва след като са обмислени всички подробности и се намерят отговори на много въпроси – кой, какво, кога, колко, къде, как. Следват добре планираните функционални зони с подходящите, пропорционални и предвидени до последен детайл мебели, ел.захранване, осветеност и др.

Едно бюро може да се превърне в продължение на масата за хранене или в тоалетка. Конзолната масичка за красиви предмети, лампа и картина над нея може да бъде и чудесно бюро за част от деня. Една табуретка – пуф, може да бъде допълнително място за сядане около холна масичка. Етажерките за книги могат да служат частично и за подреждане на документи, освен за семейните фотографии и вещите със сантиментална стойност.

Идва ред, разбира се, на цветовете, осветлението, текстурите, декора, инспирирането на стил – за всеки функционален кът  поотделно и за пространството като цяло.

Работата у дома може да е удобство, но и истински кошмар. Работата ми като интериорен дизайнер ме е срещала с какви ли не изисквания, чиято цел е постигане на работен комфорт, но и домашен такъв. И няма да скрия, че каузата е трудна, но винаги е възможна. Ако имате нужда от експертен поглед за потенциала на желан от Вас имот или искате да подчертаете най-добрите качества на Вашето пространство, не се колебайте да се свържете с мен.